Önkormányzatokkal történő együttműködési lehetőségek

Írta:  Megulesz Gabriella 2011. június 02. csütörtök, 14:35
  • Betűméret A betűméret csökkentése A betűméret csökkentése A betűméret növelése A betűméret növelése
  • Nyomtatás
  • E-mail
Értékelés: (0 értékelés)
Közfoglalkoztatás Szabadegyházán Közfoglalkoztatás Szabadegyházán

A Dunaújvárosi Vízi Társulat nyilvántartásában 171 km önkormányzati tulajdonú vízfolyás-szakasz található, ebből 90 km nem rendelkezik vízjogi üzemeltetési engedéllyel. A társulat keresi az önkormányzatokkal az együttműködés lehetséges módjait a tulajdonukban levő árkok, csatornák üzemeltetésével kapcsolatban. Megkerestük a kistérségek vezetőit, segítségüket kérve, hogy a közeljövőben a kistérségi üléseken is kezdeményezzük a közös gondolkodást, stratégia kialakítását.

 Érintett kistérségek:

- Abai Kistérség

- Adonyi Kistérség

- Dunaújvárosi Kistérség

- Ercsi Kistérség

- Gárdonyi Kistérség

- Sárbogárdi Kistérség

 

Tisztelt Elnök Úr!

 

2010. év során a törvényi változások miatt alapvetően változtak a vizitársulatok működési feltételei.

A vízgazdálkodásról szóló 2009. évi CXLIV.  törvény (továbbiakban: Vtv.) 62. § (1) c) pont szerint a törvény hatálybalépésekor már működő, bejegyzett társulatok 2010. december 31.-ig kötelesek „a társulati művek körébe tartozó… az önkormányzati és egyéb tulajdonú vizekre és vízilétesítményekre használati (üzemeltetési) szerződést kötni.”

Az önkormányzatokkal a szerződések nem jöttek létre, az önkormányzati tulajdonú vízfolyások üzemeltetése így bizonytalanná vált. A Vidékfejlesztési Minisztériummal kötött Támogatási Szerződés alapján egyes vízjogi engedéllyel rendelkező vízfolyások üzemeltetését a Dunaújvárosi Vízi Társulat állami forrásból továbbra is ellátja. A korábbi társulati hozzájárulás kötelező befizetésének eltörlésével a fenntartási munkákat biztosító szolidaritás elvén működő forrás megszűnt és egyéb forrás nem áll rendelkezésre az állami forrásból kiszoruló vízfolyások üzemeltetéséhez.

A kialakult helyzetre tekintettel kérem, hogy a következő kistérségi ülésen biztosítson lehetőséget a vizitársulatnak arra, hogy tájékoztatást adjon az önkormányzati tulajdonú vízfolyások jelenlegi helyzetéről. 2011. év 22. hetében telefonon is megkeressük Önöket időpont-egyeztetés céljából.

 

 Tisztelettel:

 

 Bogáth Jenő igazgató

Módosítás: 2012. szeptember 13. csütörtök, 16:01